Home


Vakantiehuis in de Ardennen huren | Vakantie in het bosrijke bergland

Een vakantiehuis in Ardennen huren is een mooie start van een gezellige vakantie. De Ardennen worden vaak de groene long van BelgiŽ genoemd. Hun naam is afgeleid van het Keltische woord voor hoogland, Arduenna. Grote delen van hun ruige, bosrijke bergland bedekken het zuidoosten van BelgiŽ. Het strekt zich echter ook uit tot het grondgebied van Luxemburg en, in mindere mate, Frankrijk. De Hoge Venen begrenzen het bergland in het noordoosten, ook al is de overgang in de omgeving van Malmedy voor de reiziger nauwelijks merkbaar. In het oosten grenst het bergland aan de Eifel, in het zuiden aan de Moezel en de Maas, en in het noorden eveneens aan de Maas. Ten westen van de Maas wordt het landschap geleidelijk aan vlakker en gaat over in het Vlaamse laagland.

Bezienswaardigheden

De Ardennen

Veel toeristen die BelgiŽ bezoeken trekken naar Vlaanderen, naar beroemde steden zoals Brugge en Antwerpen. De schatten van de Ardennen daarentegen liggen meer verborgen: zo valt een van de bekendste toeristische grotten ter wereld in Han-sur-Lesse te bewonderen, en in geen enkele grot ter wereld kan men zo lang ondergronds peddelen als in die in het Waalse Sougnť-Remouchamps. Het wemelt in de Ardennen van de verrassende juweeltjes. Zo ligt er op bijna elke wandeling wel een burcht of kasteel langs de route. Imposante voorbeelden zijn de Burcht Reinhardstein, Burg-Reuland, en de kastelen van Franchimont, La Roche-en-Ardenne en Bouillon. Architectuurliefhebbers vinden bovendien prachtige kastelen in Annevoie, Modave en Lavaux-Sainte-Anne bij Namen. Boven de steden langs de Maas, zoals Givet, Dinant, Namen of Huy torenen reusachtige citadellen uit de 17e en 18e eeuw uit. Interessante inzichten bieden het Waals openluchtmuseum in Fourneau Saint-Michel, het Nationaal Papiermuseum in Malmedy en het Wolmuseum in Verviers. Zoals overal elders in West- en Midden-Europa telt het gebied tal van bezienswaardige kapellen en kerken: de imposanste basiliek staat in Saint-Hubert. Daarentegen is de mooiste kapel in Wewiller te bewonderen. Maar wat zou BelgiŽ zijn zonder zijn kloosters en de bieren, die voor een deel nog tot op de dag van vandaag door monniken worden gebrouwen? Over de hele wereld bekend is het bier uit het klooster Leffe, dat tegenwoordig door een industriŽle biergigant wordt gebrouwen. De ooit machtige abdij van Stavelot is vergane glorie, maar eenmaal per jaar herinneren de bewoners op het carnaval met de processie van de witte monniken aan de kloostertraditie van de stad.

Eten en drinken

Ieder plaatsje in BelgiŽ, hoe klein ook, heeft zijn eigen friterie; de verzorging van de inwendige mens is in de Ardennen dan ook gegarandeerd. Een bezoek aan een friterie is voor iedere bezoeker een must, maar in cafťs en vooral in de restaurants biedt de Belgische keuken veel meer dan alleen vettige aardappelreepjes en frikandellen. De Belgen weten wat koken is. Veel van hun specialiteiten, zoals moules frites, Ardenner ham, wildgerechten of het lekkere brood en banket zijn een genot. En niet zelden loopt het bezoek aan een onooglijke dorpskroeg uit op een mooi culinaire verrassing, niet in de laatste plaats vanwege de vele soorten bier die in BelgiŽ gebrouwen worden.