Home


Vakantiehuis in BelgiŽ huren | Vakantie met schitterende kunst en architectuur

Een vakantiehuis in BelgiŽ huren is een mooie start van een gezellige vakantie. België heeft de reputatie een vlak land te zijn. Een groot deel van het land is echter heuvelachtig. Dit is ook het geval in Luxemburg, waarvan de hoofdstad spectaculair genesteld ligt boven een steile helling. Het landschap van België en Luxemburg kan globaal genomen in drie zones worden verdeeld. Het noordwesten van België is tamelijk vlak en laag. Het land wordt echter hoger in de centrale strook aan weerszijden van Brussel. Aan de westkant is de streek rond Oudenaarde heuvelig genoeg om de naam Vlaamse Ardennen te verdienen. Ten oosten van Brussel bedekt vruchtbaar boerenland de heuvels van het Hageland in Vlaams-Brabant en de Haspengouw in Zuid-Limburg. Het klimaat is er mild en het land wordt goed bevloeid: druiven uit deze streek liggen aan de basis van goede Belgische wijnen. De derde zone bestaat uit de Ardennen, die in Zuidoost- België en het noorden van Luxemburg liggen.

Kunst en Sport

Kuifje en Bobbie

BelgiŽ staat al eeuwenlang bekend om zijn schitterende kunst en architectuur. Hiertoe behoren de olieverfschilderingen van Jan van Eyck en zijn tijdgenoten, de spectaculaire barokschilderijen van Rubens, de art-nouveauarchitectuur van Victor Horta en het surrealisme van Renť Magritte en Paul Delvaux. Ook Luxemburg kan bogen op een eminente kunstscene, die een sterke impuls kreeg door de opening van het prestigieuze Musťe d'Art Moderne Grand-Duc Jean in 2006. Een vergelijkbare dynamiek is te vinden in de Belgische modeontwerpers, vooral die in Antwerpen, behoren tot de gerenommeerdste ter wereld. Ook Belgische auteurs zijn wereldwijd bekend, zo schreven Georges Simenon, schepper van comissaris Maigret, en Hergť, schepper van Kuifje, internationale bestsellers. Zowel BelgiŽ als Luxemburg hebben talentvolle sporters voortgebracht, die het goed doen op de Olympische Spelen, vooral bij judo, hoogspringen en atletiek. Beide landen blinken uit in wielrennen, met vele winnaars van de Tour de France. Een van hen is de Belg Eddy Merckx, vaak beschouwd als de beste beroepsrenner aller tijden.

Economie

De Belgische economie is gebaseerd op verwerkende industrie, landbouw, handel, financiŽle dienstverlening en kennisindustrieŽn als farmaceutica, biotechnologie en informatie- en communicatietechnologie. De oude, traditionele industrieŽn, zoals staal en chemie, zijn nu merendeels in handen van multinationals. De belangrijkste exportproducten zijn levensmiddelen, textiel, ijzer, staal, auto's en plastic.

De Kust

Langs de Noordzeekust lopen zandstranden geleidelijk af naar zee, waardoor eb en vloed er een groot bereik hebben. Badplaatsen achter hoge dijken rijgen zich er aaneen, maar het oude duinlandschap aan de west- en oostkant wordt als reservaat beschermd.

Boerenland en Polders

Even landinwaarts vormt vruchtbaar agrarisch land, afgewisseld met bosland, een heuvelig gebied. Hier worden graan, suikerbieten, groenten en fruit verbouwd. De regio's Pajottenland, Hageland en Haspengouw zijn bekend om hun landbouwproducten.

Beboste Ardennen

De Ardennen bedekken een groot deel van Zuidoost-BelgiŽ en de ÷sling in Luxemburg. Rivieren kronkelen langs beboste heuvels, met hier een daar akkerland in de valleien en hogerop grasland. In het zuiden loopt het heuvelland af naar de rurale, beboste Gaume.

De Heidegronden

Een groot deel van Oost-BelgiŽ is bedekt met heide en veenlandschap. De Kempen in het noorden bestaat grotendeels uit zandig heideland, waar ook dennenbomen groeien. Het ruigste zijn de Hoge Venen in de Ardennen, ten oosten van Luik.

Je kunt onder andere vakantiehuizen boeken in:
Ardennen - Belgische Kust - West-Vlaanderen