Home


Vakantiehuis in de Eifel huren | Vakantie met vulkaanmeren

Een vakantiehuis in de Eifel huren is een mooie start van een gezellige vakantie. De Eifel maakt, evenals de Ardennen en het Limburgse heuvelland, deel uit van het Rijnlandse leisteenplateau. De Rijn, De moezel en talrijke andere rivieren, riviertjes en beken hebben in het plateau vruchtbare dalen uitgeslepen. In de Vulkaan-Eifel waren lang geleden zo'n honderd vuurspuwende bergen actief. De laatste vulkanen doofden pas ongeveer tienduizend jaar geleden. In die periode vonden er enorme explosies plaats doordat onder de aardkorst opgehoopte gassen een uitweg zochten. Op die manier onstonden grote kraters, die later vol water kwamen te staan. Deze vulkaanmeren worden Maare genoemd. Het grootste ervan is de Laacher See bij Maria Laach. De ontploffing waardoor de Laacher See is ontstaan, was zo krachtig, dat het gesteente werd weggeslingerd.

De Laacher See

De Laacher See

De Laacher See ligt in een natuurreservaat met uitgestrekte bossen. In de omgeving vindt men vier oude vulkaankegels, de Veitskopf, de Laacher Kopf, de Thelenberg en de Krufter Ofen, die allemaal ruim 400 m hoog zijn. Enkele kilometers ten zuiden van de Laacher See bereiken we het Mayener Feld, dat zie rond Mendig en Mayen uitstrekt. Het is een onwerkelijk landschap waarvan de bodem uit basaltlava bestaat. Sinds mensenheugenis wordt hier in verscheidene groeven basaltlava bedolven. In oude steengroeven is een weelderige plantengroei ontstaan. Het lavagesteente houdt de zonnewarmte vast en daardoor komen er planten voor die men gewoonlijk in veel zuidelijker streken vindt. Behalve heide-achtige gewassen groeien er in bosachtige kloven zeldzame grassen en bloemen, terwijl ook mossen en paddestoelen er uitstekend gedijen.

De indrukwekkende Genovevaburcht

In Mayern staat de indrukwekkende Genovevaburcht, die zijn naam dankt aan een mooie legende. Genoveva was de vrouw van paltsgraaf Siegfried. Deze was in 732 lange tijd afwezig, omdat hij in het leger van Karel Martel de opmars van de Saracenen moest stuiten. Ridder Golo maakte van de afwezigheid van paltsgraaf gebruik om te proberen de aantrekkelijke Genoveva te veroveren. Maar Genoveva ging niet door de knieën voor de verleidingskunsten van de ridder. Bij het plaatsje Thür, dat tussen Mendig en Mayern ligt, bevindt zich een aan Genoveva gewijde bedevaartskapel. Het altaarbeeld toont Golo's vierendeling. Ten noordwesten van Mayen staat de oude burch Bürresheim, die nog volkomen gaaf is.

Het prachtige dorpje Monreal

Monreal ligt in de Eifel en heeft een mooie middeleeuwse kern met bekoorlijke vakwerkhuisjes aan beide oevers van de beek, die door drie stenen bruggen overspannen wordt. Ten zuiden van Monreal gaat de weg omhoog en worden we verrast door een weids uitzicht over een landschap met vulkaankegels, beboste hoogvlakten en kronkelende dalen. Een heel eind verder ligt het stadje Daun aan de Liesser in een afwisselend landschap. In het gebied ten zuiden van Daun bevinden zich de meeste vulkaanmeren. In Daun kan men geneeskrachtige baden nemen. Manderscheid ligt schilderachtige op een hoogvlakte. In de prachtige omgeving is een net van wandelpaden aangelegd. Bij Manderscheid staan de romantische ruïnes van de burchten Oberburg en Unterburg. Zuidelijk van Manderscheid ligt de Windsborner Maar, een mooi voorbeeld van een door een vulkanische explosie ontstaan kratermeer. Bij het stadje Wittlich zien we de eerste wijnhellingen die op de nabijheid van het Moezelgebied wijzen. Vanuit Wittlich kunt u de autoweg nemen om snel in Trier te komen.