Home


Vakantiehuis in de Harz huren | Vakantie met ruisende beekjes

Een vakantiehuis in de Harz huren is een mooie start van een gezellige vakantie. De Harz is een van de bosrijkste gebieden van Duitsland. Dat is niet altijd zo geweest. In de zestiende eeuw dreigde de Harz geheel ontbost te raken doordat men op grote schaal bomen kapte om aan de benodigde brandstof te komen. Omstreeks 1800 is men begonnen met het aanplanten van jonge boompjes en nu is het gebergte weer grotendeels met bos bedekt. De Harz is ontdekt en bekend geworden als natuurgebied door de dichters en schrijvers die erheen trokken. Hun reisdoel was vooral de Brocken, die ze ook wel Blocksberg noemden. De 1142 m hoge top van de berg boeide hen even sterk als de Matterhorn en de Mont Blanc bergbeklimmers aantrokken. Het verhaal dat Andersen over zijn reis schreef, werkte blijkbaar zo inspirerend op zijn landgenoten, dat de Denen nog steeds het grootste gedeelte vormen van de buitenlanders die de Harz bezoeken. De Harz is met zijn bergen en bossen, lieflijke dalen en meren, ruisende beekjes en grillige rotsformaties een ideaal gebied voor natuurliefhebbers. Er zijn veel rustige stadjes en dorpen waar men goedkoop kan logeren. Een net van wandelpaden met een gezamelijke lengte van meer dan 3000 km zorgt ervoor dat men volop van de eenzaamheid en de gezonde lucht kan genieten. Ook voor de sportief aangelegde bezoekers biedt de Harz vele mogelijkheden. Ze kunnen er vissen, roeien, zeilen, zwemmen, tennissen en paardrijden en de kinderen kunnen zich amuseren in vakantieparken en sprookjesbossen.

Helmstedt

Helmstedt

Helmstedt is een oud stadje. Het kreeg al in 1128 stadsrechten en maakte later deel uit van het hanzeverbond. In de zestiende eeuw werd Helmstedt een centrum van wetenschap en geestelijk leven doordat een hertog er de Welfse Landsuniversiteit stichtete, die veel geleerden aantrok. De middeleeuwse binnenstad van Helmstedt met schilderachtige straatjes, en historische monumenten is grotendeels bewaard gebleven. De belangrijkste bezienswaardigheden is het kleurige, met beelden versierde Juleum, dat aan het einde van de zestiende eeuw als aula voor de universiteit werd gebouwd. Nu is er een streekmuseum in het gebouw gevestigd. Een ander fraai monument is het voormalige klooster St. Ludgeri.

De Elm

De Elm is een 22 km lange en 8 km brede heuvelrug waarvan de 322 m hoge Kuxberg het hoogste punt is. De Elm maakt deel uit van het natuurgebied Elm-Lappwald. Het is een glooiend heuvellandschap dat grotendeels met loofbossen bedekt is. De in de bossen liggende weiden zijn 's zomers overdekt met veldbloemen. Een net van wandelwegen stelt de bezoeker in staat van de natuur te genieten.

Bad Harzburg

Bad Harzburg is een kuurstadje aan de noordrand van de Harz. Men kan er geneeskrachtige baden nemen. Verder zijn er een sprookjesbos, een golfterrein, een casino en een kabelbaan naar de 482 m hoge Burgberg. Op de berg staat de ruïne van een in de zeventiende eeuw verwoeste keizerlijke burcht. Vanuit Bad Harzburg kunt u langs de goed aangegeven wandelpaden tochten in de heerlijke omgeving maken.

Goslar

Goslar

Goslar ligt in het noordelijke gedeelte van de Harz en is een van de mooiste oude steden van Duitsland. De stad had haar rijkdom te danken aan het zilver dat in de tiende eeuw in de nabijgelegen Rammelsberg ontdekt werd. Goslar werd daardoor de schatkamer van de Duitse keizers. De burgerij gebruikte de door de zilverwinning verkregen rijkdom voor de bouw van prachtige kerken, gilde- en patriciërshuizen.

Het Oker-dal

Het Oker-dal, dat overigens slechts 8 km lang is, geldt als het mooiste dal van de Harz. De beek slingert zich door het rotsachtige en bosrijke landschap. Het is zeer aan te bevelen om een wandeling door het dal te maken. U kunt de auto neerzetten op de parkeerplaats Waldhaus. De tocht gaat via de Hexenküche en de Mausefalle naar Romkerhaller waterval en daarna langs de oostelijke oever terug.

Hahnenklee-Bockswiese

Hahnenklee-Bockswiese is een luchtkuuroord en wintersportplaats. Er is een amusementspark en met een kabelbaan kan de bezoeker zich naar de top van de 727 m hoge Bocksberg laten brengen. In de omgeving vindt u een heerlijk gebied met bossen en meren dat wordt doorkruist door een net van wandelpaden.

Altenau

Altenau is de jongste van de zeven bergsteden in de Oberharz en werd gesticht in 1580. Het stadje heeft eeuwenlang van de mijnbouw bestaan en is nu een kuuroord en wintersportplaats. Op de 928 m hoge Bruchberg is een ideaal skigebied. In Altenau staat een lief houtenkerkje uit 1670. Een van de mooiste wandelroutes voert naar de Nabentaler waterval en een andere gaat langs de rotsen van de Steile Wand naar Torfhaus.

Braunlage

Braunlage is een kuurstadje en tevens de oudste wintersportplaats van de Harz. Er wordt al sinds 1883 aan skiën gedaan. Er is een kabelbaan naar de 971 m hoge Wurmberg. Van de top hebben we een mooi uitzicht op de Brocken, de hoogste berg van de Harz, 1142 m.

Herzberg

Herzberg is een kuurstadje in het mooie Sieberdal aan de zuidrand van de Harz. Het stadje wordt overheerst door een masjestueus kasteel. Het was oorspronkelijk een burcht van Heinrich der Löwe, brandde in 1510 af, maar werd vanaf 1525 als kasteel herbouwd.