Home


Vakantiehuis in Parijs huren | Vakantie met kunst en cultuur

Een vakantiehuis in Parijs huren is een mooie start van een gezellige vakantie. Vaak worden Frankrijk en Parijs over n kam geschoren. Inderdaad zijn er in het land veel steden en kleinere plaatsen die iets van Parijs hebben. Maar de stad als zodanig is natuurlijk uniek. Parijs is het resultaat van een ontwikkeling van tweeduizend jaar. Iemand die in de stad aankomt, krijgt zin om zelf op ontdekkingstocht te gaan. En Parijs biedt voor elk wat wils. U zou kunnen proberen het karakter van Parijs te leren kennen door de geschiedenis van de stad te bestuderen. Maar voor een eerste kennismaking is die geschiedenis in feite veel te omvangrijk. De stad is trouwens veeleer geworden tot wat ze is door de gewone mensen die er in de loop van de eeuwen geleefd hebben. Dat het Louvre talloze kunstschatten bezit, de winkels van Parijs erg aantrekkelijk zijn en de Eiffeltoren honderden meters hoog is, zijn dingen die vrijwel iedereen zo langzamerhand wel weet. Iemand die Parijs voor het eerste bezoekt, wordt eerder getroffen door bijvoorbeeld de karakteristieke wijze waarop de stad gebouwd is, het ongekend drukke verkeer en de perfect lopende metro.

La Seine

La Seine

Parijs wordt doorsneden door de rivier de Seine. In de rivier ligt een eiland, het le de la Cit. Dit eiland vormt met zijn kathedraal, de beroemde Notre-Dame, het middelpunt van de stad. Twintig eeuwen geschiedenis hebben zich afgespeeld langs een stuk van de Seine dat ongeveer 5 km lang is. Dit stuk wordt begrensd door twee bruggen. Het zijn de Pont d'Austerlitz, ten zuidoosten van het le de la Cite, en de Pont de Ina. Deze ligt vr de Eiffeltoren. Het zuidelijke gedeelte van Parijs, dat zich langs de linkeroever van de Seine uitstrekt, is van oudsher het domein van het intellectuele leven. Ten noorden van de rivier ligt de wereld van de handel en het zakenleven. Aan de linkeroever van de Seine vindt men de Sorbonne, de vermaarde universiteit, en de studenten- en kunstenaarswijken van St. Germain, Montparnasse en het Quartier Latin. Aan de rechteroever van de rivier zijn allerlei grote bedrijven gevestigd. Ook staan hier veel monumentale bouwwerken. Op bovenbeschreven manier kan men de stad ruw weg in tween verdelen, en zo bezien is de stad dus erg overzichtelijk. Bekijkt men Parijs wat beter, dan blijkt dat de stad ook uiterst veelvormig is. De stad heeft geen centrum, zoals de meeste steden wel hebben, maar bestaat uit verscheidene aan elkaar grenzende en in elkaar overlopende wijken, die op zichzelf een soort steden vormen. Elk van de wijken heeft een eigen sfeer en een eigen karakter.

Le Métro

De verschillende stadsgedeelten van Parijs worden met elkaar verbonden door het dichte net van de metro. Deze voert elke dag in korte tijd veel mensen aan die de stad in leven moeten houden. De metro is overigens niet zomaar een ondergrondse. Hij vormt letterlijk en figuurlijk het bloedvatenstelsel van Parijs. In de spitsuren hoeft men hooguit anderhalve minuut op de volgende metro te wachten. Met de metro kan de hele stad in twinitig minuten van het ene naar het andere einde worden doorkruist. Nergens in Parijs hoeft men meer dan een halve kilometer te lopen om een metrostation te bereiken. Dit alles verklaart ook waarom de Parijzenaars zo gesteld zijn op hun ondergrondse. Talloze forenzen parkeren hun auto dan ook in een buitenwijk en nemen vervolgens de metro.

Wandelen

U zult Parijs goed leren kennen wanneer u een wandeling door de oudste gedeelten van de stad maakt. De wijk Marais met de Place de Voges bijvoorbeeld is zeer de moeite waard. Er staan talloze gebouwen uit de zestiende eeuw. De luxeuze winkels van Parijs zijn over de hele wereld beroemd. Vooral de modewinkels krijgen veel internationale toeloop. Maar het heeft alleen zin er binnen te gaan met een goedgevulde portefeuille, want de kleding is bijzonder duur.