Home


Luxe vakantiehuis Spanje huren | Vakantie met veel zon

Een luxe vakantiehuis Spanje huren is een mooie start van een gezellige vakantie. Spanje ligt in Zuidwest Europa en beslaat het grootste gedeelte van het Iberisch Schiereiland. Tot dit op twee na grootste land in Europa behoren twee eilandengroepen, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Balearen in de Middellandse Zee, en twee kleine gebieden in Noord-Afrika. In Spanje worden vier officiŽle talen gesproken, in het land liggen twee bijna even belangrijke wereldsteden en het landschap is er afwisselender dan waar ook in Europa. Deze contrasten maken het tot een fascinerend land. Het landschap varieert van de met sneeuw bedekte toppen in de PyreneeŽn, via de groene weiden van GaliciŽ en sinaasappelboomgaarden in Valencia, tot de woestijn van AlmerŪa, dat maakt een vakantie in Spanje extra aantrekkelijk. Madrid is de hoogstgelegen hoofdstad van Europa en Spanje het bergachtigste Europese land na Zwitserland en Oostenrijk. De vele bergketens hebben het verkeer altijd bemoeilijkt. Het land heeft veel opmerkelijke operazangers voortgebracht, onder wie Montserrat Caballť, PlŠcido Domingo en Josť Carreras. Spanjaarden zijn de gretigste televisiekijkers van Europa. Er zijn veel publieke kanalen en verschillende commerciŽle stations en vele regionale kanalen. Sport neemt in de programmering een grote plaats in. De successen van bekende sporters hebben de mensen ertoe gebracht meer aan sport te gaan doen en in deze vraag wordt voorzien door nieuwe sportfaciliteiten. Basketbal en voetbal zijn de populairste sporten.

Natuur

Picos de Europa

Weinig landen in West-Europa bezitten zo'n ongerepte natuur als Spanje of kunnen zich beroemen op wildernis waar nog bruine beren en wolven voorkomen. Meer dan 200 natuurreservaten beschermen tal van ecosystemen. De belangrijkste zijn de dertien nationale parken. Natuurparken die onder regionaal bestuur vallen, zijn ook van levensbelang voor de natuurbescherming. Bladverliezend loofbos groeit in het noordwesten van Spanje. Veel bergachtige streken zijn begroeid met Aleppo-den en grove den. Op het centrale plateau komen stukken open bosland voor met groenblijvende steeneik en kurkeik.

Vervoer

De regionale hoofdsteden en de eilanden worden met elkaar verbonden door lijndiensten. Tussen Madrid en Barcelona wordt een pendeldienst onderhouden. De treinen zorgen voor snelle verbindingen, reginale en lokale spoorlijnen openen het achterland. Sommige snelwegen zijn tolwegen, maar zijn wel snel. Veerdiensten varen naar de Balearen en de Canarische Eilanden.

Architectuur

Spanje heeft altijd bouwstijlen van andere culturen overgenomen: de Moorse bouwstijl uit Noord-Afrika, de romaanse en gotische stijlen uit Frankrijk en de renaissancestijl uit ItaliŽ. Elke stijl werd echter op een specifiek Spaanse manier geÔnterpreteerd, met sterke verschillen tussen lichte en donkere partijen. De stijlen zijn per regio verschillend en weerspiegelen de indeling van het land voor de eenwording. Sinds Moorse tijden overheerst de bouwvorm van een centrale patio, omringd door arcaden.

Lokale Architectuur

Behalve kathedralen en paleizen kent Spanje een grote variŽteit aan mooie huizen in lokale stijl. Deze zijn gebouwd door plaatselijke ambachtslieden, die meer rekening hielden met de praktische behoeften van de plattelandsbevolking en het warme klimaat, dan met formele voorschriften. Omdat het duur was om bouwmaterialen te vervoeren, gebruikten ze steen en hout uit de omgeving.

Het Platteland

Op het platteland zijn allerlei specifieke bouwsels te vinden. Als de rotsen zacht zijn en het klimaat warm, zijn er in de rots wel woningen uitgehakt, die geÔsoleerd zijn en zo een comfortabele verblijfplaats bieden. Hůrreos, graanschuren op stenen palen, voorkomen dat ratten bij het graan komen. Deze hůrreos komen algemeen voor in GaliciŽ, dan zijn ze van natuursteen, en in AsturiŽ zijn ze van hout. Op velden ziet u vaak schuurtjes voor het vee of het opslaan van gewassen, zoals de teitos in AsturiŽ. Windmolens zorgden voor energie in delen van Spanje, waar weinig stromend water was, maar voldoende wind, zoals in La Mancha en op de Balearen. Overal vindt u ermitas, afgelegen kapellen of heiligdommen, gewijd aan een plaatselijke heilige. Meestal is een ermita alleen geopend op de feestdag van de heilige.

Sinaasappels

De amandel, sinaasappel en olijf zijn de belangrijkste Spaanse boomvruchten. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Avocado en cerhimoya, een heerlijke, romige vrucht, zijn in de zogenaamde Costa Tropical in AndalusiŽ geÔntroduceerd. Bananen zijn op de Canarische Eilanden belangrijk. Elders worden perziken en Japanse mispels geteeld. De vijgenboom en de johannesbroodboom, waarvan de vrucht wordt gebruikt als veevoer en als vervanging van chocolade, worden ook veel gekweekt. Sinaasappels groeien in goed bevloeide boomgaarden bij vorstvrije kusten. De zoet geur van de bloesem in de lente is onmiskenbaar.

Boomproducten

De regionale hoofdsteden en de eilanden worden met elkaar verbonden door lijndiensten. Tussen Madrid en Barcelona wordt een pendeldienst onderhouden. De treinen zorgen voor snelle verbindingen, reginale en lokale spoorlijnen openen het achterland. Sommige snelwegen zijn tolwegen, maar zijn wel snel. Veerdiensten varen naar de Balearen en de Canarische Eilanden.

Je kunt onder andere vakantiehuizen boeken in:
Noord-Spanje - Oost-Spanje - Zuid-Spanje