Home


Vakantiehuis het Zwarte Woud huren | Vakantie met beboste bergen

Een vakantiehuis in het Zwarte Woud huren is een mooie start van een gezellige vakantie. Het Zwarte Woud (Schwarzwald) roept gedachten aan vakantie op. Het doet ons denken aan de pittige lucht in de schaduwrijke dennenbossen, aan gezoem van insekten en met bloemen bedekte weiden, aan het geruis van een beekje en het geluid van een watermolen, aan vergezichten over beboste bergen en aan schuren en huizen met rieten daken. Het Zwarte Woud is de geur van hars en hooi, een landschap waar men zich ontspant. De reis begint in Kalsruhe, dat een van de twee noordelijke toegangspoorten tot het gebied is. De andere is Pforzheim. Het Zwarte Woud strekt zich over een afstand van 160 km naar het zuiden uit. In het noorden is het ongeveer 20 km breed, maar naar het zuiden neemt de breedte toe tot 60 km. Het Zwarte Woud biedt een afwisselend landschap met beboste bergen, groene weiden en lieflijke dalen met beekjes en riviertjes. Het noordelijk gedeelte van het woud is het meest bebost. Bijna twee derde deel van het gebied bestaat uit bossen. In het zuidelijk gedeelte is voor ongeveer de helft met bos bedekt.

Karlsruhe

Karlsruher Schloss

Karlsruhe ligt aan de noordzijde van het Zwarte Woud in het brede dal van de Rijn. Het is een jonge stad. Op 17 juni 1715 legde markgraaf Karl Wilhelm von Baden-Durlach de eerste steen voor zijn jachtslot 'Carols-Ruhe', waarbij zich later de stad zou ontwikkelen. Van het oorspronkelijke, deels in vakwerk uitgevoerde slotcomplex is alleen nog de grote toren over. De overige gebouwen werden in de tweede helft van de achttiende eeuw vervangen of verbouwd. Achter het slot ligt een in Engelse stijl aangelegd park dat overgaat in het Hardtwaldt. Daar is een wildpark.

Rastatt

Ook het 25 km ten zuiden van Karlsruhe gelegen stadje Rastatt is ook ontstaan als de residentie van een markgraaf, met name Ludwig Wilhelm von Baden-Baden. Rastatt was door de Fransen verwoest en in 1689 gaf de markgraaf opdracht de stad te herbouwen en een slot te doen verrijzen. Het slot werd het eerste Duitse barokke bouwwerk in de stijl van het paleis van Versailles.

Baden-Baden

Baden-Baden

Baden-Baden was al bij de Romeinen bekend om zijn geneeskrachtige bronnen. Later raakte de stad als badplaats in de vergetelheid. Baden-Baden kwam weer op doordat na de Franse Revolutie zich hier veel Franse edelen vestigden. Later kwamen er ook veel Russische en Roemeense adelijke families. Het aardige van Baden-Baden is dat de sfeer van de vorige eeuw er is blijven hangen. De voornaamheid van het Kurhauscomplex met zijn prachtige parken is onvergetelijk. De stad ligt bijzonder mooi en heeft een aangenaam klimaat doordat het beschut in het dal van de Oos ligt.

De Schwarzwald Hochstrasse

De Schwarzwald Hochstrasse loopt van Baden-Baden naar Freudenstadt en heeft een lengte van ruim 60 km. De weg bereikt hoogten tot 1000 m en is van de mooiste uitzichtroutes van Duitsland. Onderweg zijn er vele parkeerplaatsen vanwaar u van mooie vergezichten kunt genieten. Er liggen aan de route maar weinig plaatsen, maar natuurschoon is er des te meer. Vooral de natuurgebieden rond de Hornisgrinds, 1164 m, en de Kniebis, 971 m zijn schitterend. Bij de Hornisgrinde ligt de romantische Mummelsee, waarvan het water door de veenbodem donker gekleurd is.

Freudenstadt

der Stadtkirche

Freudenstadt is schitterend gelegen in het noordelijke gedeelte van het Zwarte Woud. De stad werd omstreeks 1600 gesticht als mijnbouwstadt nadat in de buurt zilver ontdekt was. Na een enorme brand in 1632 werd de stad volgens wiskundige principes herbouwd. Het centrum wordt gevormd door het grote rechthoekige marktplein, dat is omgeven door huizen met op de begane grond bogengalerijen.

Schiltach

Dit stadje ligt in het driehoekige dal dat wordt gevormd door de Kinzig en de Schiltach. Het is een gezellig middeleeuws aandoend plaatsje met bochtige straatjes en mooie huizen. Aan de gevel van het raadhuis zien we een voorstelling van de vlotvaart. Schiltach was eens namelijk de plaats waar de meeste houtvlotters woonden. De in de bossen gekapte bomen werden tot het einde van de negentiende eeuw over het water vervoerd. In het Heimatmuseum kunt u meer over de houtvlotterij te weten komen.

Triberg

Triberg is een idyllisch stadje dat door met bos bedekte bergen wordt omringd. Het is een populair kuuroord. In de omgeving is de hoogste waterval van Duitsland, 162 m, te zien. Er is een interessant streekmuseum met klederdrachten, klokken en een maquette van de Schwarzwaldbahn. Verder is er een aardige bedevaartskerk, die versierd is met boerenbarok.

De Feldberg

De Feldberg, 1493 m, is de hoogste berg van het Zwarte Woud. De berg hoort bij een kale, licht golvende hoogvlakte, waar 's winters veel geskied wordt. Er zijn nog twee andere toppen. De 1448 hoge Seebuck is van de weg gemakkelijk bereikbaar per stoeltjeslift. Van de berg hebt u een schitterend uitzicht.

Laufenburg

Laufenburg is een schilderachtig middeleeuws stadje aan de Rijn. Gross-Laufenburg is het interessantst. We vinden er onder meer een aardig raadhuisje, de St. Johannkirche. Op de burchtheuvel staat de ruïne van een twaalfde-eeuwse woontoren, waar de heren Habsburg-Laufenburg geresideerd hebben.

Bad Säckingen

Bad Säckingen heeft een mooie oude stadskern en bezit bovendien een fraaie houten brug over de Rijn. Het is de langst overdekte houten brug van Europa en de oudste bewaard gebleven houten brug ter wereld.