Home


Luxe vakantiehuis Zwitserland huren | Vakantie met diepblauwe meren

Een luxe vakantiehuis Zwitserland huren is een mooie start van een gezellige vakantie. Het lijkt erop alsof al het mooie en bijzondere van een werelddeel bijeengebracht is in een toonkamer die Zwitserland heet. Omdat Zwitserland maar weinig ruimte biedt, is alles naast elkaar gezet. Het lijkt wel een beetje op een bontgekleurd prentenboek; hemelhoge witte rotspieken en diepblauwe meren, diepgroene bergbeken en lieflijke dalen met wollige weiden, uitgestrekte gletsjerwoestijnen en zonovergoten wijnbergen, de ijzige adem van de vrieskoude en de koesterende warmte van de zon. Het geheel is versierd met een verscheidenheid van planten en bloemen, van schraal steppegras tot weelderige amandelbloesems, van stekelige dwergdennen tot sierlijke pijnbomen.

Zwitserland staat bekend als een oase van vrede

Matterhorn

Even verbazingwekkend als het landschap is de verscheidenheid in andere opzichten. Binnen de grenzen van Zwitserland leven diverse bevolkingsgroepen die maar liefst vier verschillende talen spreken. Elk van deze bevolkingsgroepen heeft een andere afkomst, cultuur, leefwijze en een ander temperament. Maar ondanks die tegenstellingen heeft Zwitserland de oudste en best functionerende democratie van de hele wereld. De ‘staat’ is geen overheersende macht, maar meer een vrijwillig aangegane bond van vrije burgers. Wederzijdse verdraagzaamheid is voor de Zwitsers een vanzelfsprekendheid. Tussen de 26 kantons en half kantons is er overigens een gezonde rivaliteit. Iedereen waakt ijverig over zijn belangen, of het nu gaat om bepaalde broodsoorten of om bepalingen uit het wetboek van strafrecht. Maar de onderlinge conflicten en twisten die daaruit voortkomen, werken niet storend. Ze versterken de eenheid juist. Sinds 1815 zorgt het Eedgenootschap, gewaarborgd door de grootmachten, voor absolute politieke neutraliteit. Zwitserland staat dan ook bekend als een oase van vrede in een wereld vol oorlog en wetenschappelijke en politieke machtsstrijd, als een oord van vertrouwen, bestendigheid en orde. Het zou echter onjuist zijn uit dit alles af te leiden dat Zwitserland een waar paradijs zou zijn. Ook in Zwitserland kent men spanningen en moeilijkheden als inflatie, de druk van het buitenland, milieubescherming, politieke en wetenschappelijke isolatie, verlies aan staatkundige medezeggenschap door een te geringe invloed, verstoring van het landschap door onoordeelkundige woningbouw, en tal van conflicten tussen diegenen die de waarden van het verleden willen veiligstellen en degenen die meer oog hebben voor de eisen van het moderne leven. Ondanks enkele schaduwkanten is Zwitserland een land waar de bewoners het beter hebben dan in de omringende landen, en is het een mooi land om op vakantie te gaan.

Precisie en netheid

Meer van Geneve

Dat hebben ze te danken aan de precisie van hun uurwerken, de spreekwoordelijke stiptheid van de brandschone treinen, de netheid in de straten, het keurig nakomen van gemaakte afspraken, de eerlijke prijzen, de service en kwaliteit van de toeristische diensten, de uitstekende autosnelwegen, de duidelijke wegwijzers en - niet te vergeten - de heerlijke smaak van ‘Geschnetzeltes’ of het aroma van een’Pflümli’. Zwitserland is nu niet alleen het wintersportland voor sportieve mensen, maar ook degenen, die eens een leuke sneeuwvakantie met alle service en genoegen wensen, komen er volkomen aan hun trekken. De zonnige winterlucht is heilzamer voor geest en lichaam dan de zomerse zonneschijn aan de stranden; de kristalheldere alpenlucht heeft al vele mensen de gezondheid hergeven. Door de rustige streek van de Jura trekken we naar het Meer van Genève. Daarna bezoeken we Noordoost-Zwitserland, het gebied rond Sankt Gallen en Appenzeli. We volgen de oevers van het Bodenmeer en de Rijn naar Basel en besteden ondertussen aandacht aan het land van Zürich en Noordwest-Zwitserland. Daarna komt Centraal-Zwitserland aan de beurt, het geliefde vakantiegebied rond het Vierwoudstrekenmeer, en vervolgens het niet minder bezochte Berner Oberland. We dwalen door de bergen en dalen van Graubünden, koesteren ons in het zonnige Ticino en als slot vertoeven we in Wallis, de mooiweerhoek van Zwitserland. De tochten door het land worden afgewisseld door feesten en gebruiken, klederdrachten en maaltijden, volksaard en aardrijkskunde, wintersport en alpinisme, godsdienst en folklore, economie en geschiedenis, dit alles tot beter begrip van land en volk.